Das Frage-, Antwort- und Spaßportal für alle Schwedenfans
Schwedeninfos:WetterTreibstoffpreise WechselkursStellenangeboteEinkaufenKalender
Schwedenurlaub:Online ReiseführerFährüberfahrtenFerienhäuserZimmerMietwagenWoMo/WW mieten
Unterhaltung:ChatTV-TippsSudokuKnuffelWebcamsGalerie

#bleibtzuhause | #fahrenichtnachschweden


Aktuelle Zeit: So, 28 Feb, 2021 7:14

Alle Zeiten sind UTC + 1 Stunde




Ein neues Thema erstellen Auf das Thema antworten  [ 9 Beiträge ] 
Autor Deine Nachricht
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 14:04 
Hej på alla!

Ich hab mir was über schwedisches fika rausgeschrieben, und bräuchte jetzt jemanden der mir das korrektur liest. der text ist ein wenig lang, aber vielleicht traut sich der ein oder andere drüber :mrgreen:
Wenn euch vielleicht noch etwas wichtiges zu diesen Thema einfällt, dann bitte ergänzen oder dazuschreiben. :kusshand:

Fika är en kaffekultur och är jätte viktigt för svenskarna. Man användades fika sedan 1910 och är en svensk tradition.
Svenskarna inte bara dricker fika på arbeitsplatser, utan även på ett kafé eller konditori, utomhus eller hemma och det behöver inte inkludera kaffe överhuvudet. Man ta en rast från en aktivitet för att dricka kaffe eller andra dryck med vänner, familj eller bekanta.
På arbetsplatser är kafferasten lite problematisk, därför man bara går och tar kaffe och dricker vid skrivbordet, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Han också säger att kafferasten är viktig om man har ett fysikt eller mentalt jobb. Ju tråkigare och mer monotont jobbet är, desto mer betyder rasten. När man har ett sådan arbete är det risk att man inte märker av tröttheten och glömmer att ta en rast.
Der är viktig att ta en rast därför man avlastar hjärnan. Man måste gör något annat lika om läsa en bok eller lyssna på musik. Rasten bör vara minst fem till tio minuter för att ha effekt.
Tack rasterna klarar vi arbeta i åtta timmar. Utan rasten var det kanske omöjligt att arbeta koncentrerad och effektiv.
Det finns några svenska och brittiska studier om kafferaster om de vissar att man arbetar mycket bättre när man ta en kafferast.
Torbjörn Åkerstedt säger, när vi har gästföreläsare från andra länder brukar de tycka att det är bra att ta reasten där man sitter och prater. Kafferaster ta man både förmiddag och eftermiddag och man skulle inte tala om sport och semster.
Om man inte pratar om arbeitet har man inte rätt till de här rasterna. Och chefer ska också pratar med personalen och fråga hur det går. Det bör vara en blandning. Om arbetskolleger aldrig sitter ner tillsammans och småpratar kann det vara svårt att fungera som grupp.
Gunnar Ekman, ekonomie doktor i organisation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att i småpratet som nya idéer föds och nya organisationsplaner kritiseras.
Småpratet är också en chans att bygga sociala kontakter, det gör man inte via mejl.
Han säger att det är mycket viktigt att cheferna finns med i det informella samtalet till exempel på kafferastn. Naturligtvis skulle cheferna ska inte vara med jämt medarbetarna behöver få prata av sig om sina chefer ibland.

Jag tycker att der är mycket mycket bra och viktig att ta kefferasten. Först man kann arbeta efektiver och mer koncentrerad när man ta mer raster för korter timma. Andra man tycker inte om arbeitet och till exempel hur stressig jobbet är. Man pratar med kolleger om ditten och datten. Jamfört med Österrike/Tyskland är det jätte olika. I Österrike/Tyskland ta man bara en rast för en timma och det ta från klockan tolv till klockan ett. Der är den sama när man pluggar. Man måste ta mer raster i korter timmar – för mig är det effektiver än ta en rast för en timma. I Österrike/Tyskland dricka man kaffe bara i klockan fyra eller fem utan tilltugget. Men i Sverige finns tilltugg eller lättare förtäring i form av smörgås eller bulle.

:YYAN: kristina


Nach oben
  
 
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 15:53 
Offline
gehört zum Forum-Inventar
gehört zum Forum-Inventar
Benutzeravatar

Registriert: 14.09.2004
Beiträge: 11317
Plz/Ort: Ciudad Quesada/Alicante
Fika är en kaffekultur och är jätte viktigt för svenskarna. Man användades fika sedan 1910 och är en svensk tradition.
Svenskarna inte bara dricker fika på arbeitsplatser, utan även på ett kafé eller konditori, utomhus eller hemma och det behöver inte inkludera kaffe överhuvudet. Man ta en rast från en aktivitet för att dricka kaffe eller andra dryck med vänner, familj eller bekanta.


werde mich mal an den ersten Absatz machen:

jättevikitgt ein Wort
man använde nicht användades

dricker inte bara und nicht inte bara dricker


:YY:

_________________
„Die Erinnerung ist das einzige Paradies, aus dem wir nicht vertrieben werden können.“

http://www.fbb-immobilien.eu
Bild


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 15:59 
okay super danke :hey:

lg kristina :perfekt:


Nach oben
  
 
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 16:09 
Offline
gehört zum Forum-Inventar
gehört zum Forum-Inventar
Benutzeravatar

Registriert: 14.09.2004
Beiträge: 11317
Plz/Ort: Ciudad Quesada/Alicante
einen haaab ich noch!!

På arbetsplatser är kafferasten lite problematisk, därför man bara går och tar kaffe och dricker vid skrivbordet, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Han också säger att kafferasten är viktig om man har ett fysikt eller mentalt jobb. Ju tråkigare och mer monotont jobbet är, desto mer betyder rasten. När man har ett sådan arbete är det risk att man inte märker av tröttheten och glömmer att ta en rast.

lite problematiskt med T
därför ATT man bara går

han säger också nicht också säger

sonst OK

_________________
„Die Erinnerung ist das einzige Paradies, aus dem wir nicht vertrieben werden können.“

http://www.fbb-immobilien.eu
Bild


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 16:14 
Fika är en kaffekultur och är jätte viktigt för svenskarna. Man fikade sedan 1910 och det är en svensk tradition.
Svenskarna fikar inte bara på arbetsplatser, utan även på ett kafé eller konditori, utomhus eller hemma och det behöver inte inkludera kaffe över huvudet taget. Man tar en rast från en aktivitet för att dricka kaffe eller andra dryck med vänner, familj eller bekanta.
På arbetsplatser är kafferasten lite problematiskt, därför man bara går och tar kaffe och dricker vid skrivbordet, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Han säger också att kafferasten är viktig om man har ett fysiskt eller mentalt jobb. Ju tråkigare och mer monotont jobbet är, desto mer betyder rasten. När man har ett sådant arbete är det risk att man inte märker av tröttheten och glömmer att ta en rast.
Det är viktig att ta en rast därför att man avlastar hjärnan. Man måste göra något annat, likasom att läsa en bok eller lyssna på musik. Rasten bör vara minst fem till tio minuter för att ha effekt.
Tack rasterna klarar vi arbeta i åtta timmar. Utan rasten vore det kanske omöjligt att arbeta koncentrerad och effektiv.
Det finns några svenska och brittiska studier om kafferaster som visar att man arbetar mycket bättre när man ta en kafferast.
Torbjörn Åkerstedt säger: När vi har gästföreläsare från andra länder brukar de tycka att det är bra att ta rasten där man sitter och pratar. Kafferaster tar man både förmiddag och eftermiddag och man skulle inte tala om sport och semester.
Om man inte pratar om arbetet har man inte rätt till de här rasterna. Och chefer ska också pratar med personalen och fråga hur det går. Det bör vara en blandning. Om arbetskolleger aldrig sitter ner tillsammans och småpratar kan det vara svårt att fungera som grupp.
Gunnar Ekman, ekonomidoktor i organisation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att det i småpratet som nya idéer föds och nya organisationsplaner kritiseras.
Småpratet är också en chans att bygga sociala kontakter, det gör man inte via mejl.
Han säger att det är mycket viktigt att cheferna finns med i det informella samtalet till exempel på kafferasten. Naturligtvis skulle cheferna inte vara med jämt. Medarbetarna behöver få prata av sig om sina chefer ibland.

Jag tycker att det är mycket bra och viktig att ta kafferasten. Först kan man arbeta mer effektiv och mer koncentrerad när man ta mer raster för kortare timmar. .......................................... Man pratar med kolleger om dit och dat. Jämfört med Österrike/Tyskland är det jätte olika. I Österrike/Tyskland tar man bara en rast för en timma och det kan vara från klockan tolv till klockan ett. Det är detsamma när man pluggar. Man måste ta mer raster i kortare stunder[/b ] – för mig är det [b]mer effektiv än att ta en rast för en timma. I Österrike/Tyskland dricker man kaffe klockan fyra eller fem utan tilltugg. Men i Sverige finns tilltugg eller lättare förtäring i form av smörgås eller bulle.


Meine Variante. Keine Garantie für evt. Rechtschreib- oder Grammatikfehler.

Annars tycker man inte om arbetet och ........till exempel hur stressig jobbet är.
Daraus bin ich nicht ganz schlau geworden


Nach oben
  
 
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 16:29 
Andra man tycker inte om arbeitet och till exempel hur stressig jobbet är.

Den Satz meine ich im Original.


Nach oben
  
 
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 16:42 
@Ingo: danke für deine verbesserung :mrgreen:

@simone: danke für deine schnelle und tolle verbesserung :kusshand:
ahja und zu den satz: Andra man tycker inte om arbetet och till exempel hur stressig jobbet är.
ich wollte das irgendwie so schreiben: ansonsten denkt man nicht an die arbeit und wie stressig die Arbeit ist.

danke nocheinmal ;-)


Nach oben
  
 
BeitragVerfasst: Sa, 14 Jun, 2008 18:12 
Offline
gehört zum Forum-Inventar
gehört zum Forum-Inventar
Benutzeravatar

Registriert: 14.09.2004
Beiträge: 10757
Plz/Ort: Schweden
Hej hej!

Noch ein paar kleine Änderungen in Simones Text:

Fika är en kaffekultur och är jätte-viktig (ohne t - en kultur - en viktig kultur) för svenskarna. Man har fikat sedan 1910 och det är en svensk tradition.
Svenskarna fikar inte bara på arbetsplatser (kein Komma) utan även på ett kafé eller konditori, utomhus eller hemma och det behöver inte inkludera kaffe över huvudet taget. Man tar en rast från en aktivitet för att dricka kaffe eller andra dryck med vänner, familj eller bekanta.
På arbetsplatser är kafferasten lite problematisk (kein t rasten är problematisk), varför man bara går och tar kaffe och dricker vid skrivbordet, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Han säger också att kafferasten är viktig om man har ett fysiskt eller mentalt jobb. Ju tråkigare och mer monotont jobbet är, desto mer betyder rasten. När man har ett sådant arbete finns det risk att man inte känner av tröttheten och glömmer att ta en rast.
Det är viktigt att ta en rast därför att man avlastar hjärnan. Man måste göra något annat, liksom att läsa en bok eller lyssna på musik. Rasten bör vara minst fem till tio minuter för att ha effekt.
Tack vare rasterna klarar vi att arbeta i åtta timmar. Utan raster vore det kanske omöjligt att arbeta koncentrerat och effektivt.
Det finns några svenska och brittiska studier om kafferaster som visar att man arbetar mycket bättre när man ta en kafferast.
Torbjörn Åkerstedt säger: När vi har gästföreläsare från andra länder brukar de tycka att det är bra att ta rasten där man sitter och pratar. Kafferaster tar man både förmiddagen och eftermiddagen och man ska inte tala om sport och semester.
Om man inte pratar om arbetet har man inte rätt till de här rasterna. Och chefer ska också pratar med personalen och fråga hur det går. Det bör vara en blandning. Om arbetskolleger aldrig sitter ner tillsammans och småpratar kan det vara svårt att fungera som grupp.
Gunnar Ekman, ekonomidoktor i organisation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att det är i småpratet som nya idéer föds och nya organisationsplaner kritiseras.
Småpratet ger också en chans att bygga sociala kontakter, det gör man inte via mejl.
Han säger att det är mycket viktigt att cheferna finns med i det informella samtalet till exempel på kafferasten. Naturligtvis skulle cheferna inte vara med jämt. Medarbetarna behöver få prata av sig om sina chefer ibland.

Jag tycker att det är mycket bra och viktigt att ta kafferaster. Först kan man arbeta mer effektivt och mer koncentrerat när man tar flera korta raster. för kortare timmar. .......................................... Man pratar med kolleger om ditt och datt. Jämfört med Österrike/Tyskland finns det stora skillnader. I Österrike/Tyskland tar man bara en rast för en timma och det kan vara från klockan tolv till klockan ett. Det är detsamma när man pluggar. Man måste ta flera korta raster – för mig är det mer effektivt än att ta en rast i en timme. I Österrike/Tyskland dricker man kaffe klockan fyra eller fem utan tilltugg. Men i Sverige finns tilltugg eller lättare förtäring i form av smörgås eller bulle.

_________________
Tjingeling!
Annika


Stå på dig - annars gör någon annan det!


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: So, 15 Jun, 2008 8:39 
hallo annika!

dir auch recht herzlichen dank, fürs korrektur lesen meines textes :perfekt:

danke euch allen :YYAC:
kristina


Nach oben
  
 
Betreff des Beitrags: Werbung
BeitragVerfasst: Heute


Nach oben
Beiträge der letzten Zeit anzeigen:  Sortiere nach  
Ein neues Thema erstellen Auf das Thema antworten  [ 9 Beiträge ] 

Alle Zeiten sind UTC + 1 Stunde


Wer ist online?

Mitglieder in diesem Forum: 0 Mitglieder und 0 Gäste


Du darfst keine neuen Themen in diesem Forum erstellen.
Du darfst keine Antworten zu Themen in diesem Forum erstellen.
Du darfst deine Beiträge in diesem Forum nicht ändern.
Du darfst deine Beiträge in diesem Forum nicht löschen.
Du darfst keine Dateianhänge in diesem Forum erstellen.

Suche nach:




Impressum und rechtliche Hinweise | Nutzungsbedingungen | Datenschutzrichtlinie


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Deutsche Übersetzung durch phpBB.de
phpBB SEO